keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Piiitkästä aikaa

Aattelinpa vaan kirjottaa tänne vähän jotaki ku jääny pikkusen vähälle tää kirjottaminen. Mä oon semmosessa tilanteessa nyt että en oikeesti tiiä mitä mun pitäs tehä. Toisaalta uskossa oleminen tuntuu turvalliselta, ja siitä ei haluais luopua, mutta mitä mä hyödyn siitä että uskottelen muille olevani uskossa? Hassun kuulonen lause mutta olkoot. Jos mulla itellä ei oikeesti oo hyvä olla näin nii en mä voi elää koko elämääni tällä tavalla. Mä haluan kertoo joitaki syitä näille mun ajatuksille:

1. Vl-uskohan perustuu suurelta osin Raamattuun ja sen teksteihin. Vl:ille Raamattu on niinku joku elämisen ohjekirja jos näin vois sanoo. Kysynpähän vain että miksi Raamatussa on sitte niin paljon ristiriitoja? Niinku vaikka luomiskertomus. Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen maan tomusta. Evoluutioteorian mukaan kuitenki ihminen polveutuu apinasta, ja tästä teoriasta on paaaaaaaaaljonpaljon todisteita. Mitä todisteita luomiskertomuksesta on? Jos nyt alan miettiin nii ei mitään muutaku se mitä Raamatussa lukee. Ja kuka sen voi todistaa että se on totta? Nobody.


2. Minkä takia vl:t ei voi hyväksyä homoutta? Homoushan ei oo sairaus, niinku jotku kehtaa väittää, vaan se on osa ihmisen luonnetta. Miks Jumala on antanu homoseksuaalisten ihmisten syntyä jos kerta sitä ei voi hyväksyä? Miks?


3. Palaten vähän vielä tuohon luomiskertomukseen; Millon on sitte ollu dinosaurukset? Tai mammutit? Oon saanu tähän semmosia selityksiä että sillon ku Jumala loi maailman seittemässä päivässä nii se yks päivä saatto olla miljardeja vuosia mutta miten se liittyy asiaan?





Ensimmäisenä päivänä hän loi valon
Toisena päivänä hän loi taivaan
Kolmantena päivänä hän erotti maan vesistä sekä loi kasvit
Neljäntenä päivänä hän loi auringon, kuun ja tähdet
Viidentenä päivänä hän loi meren elävät ja linnut
Kuudentena päivänä hän loi maaeläimet, sekä miehen ja naisen
Seitsemäntenä päivänä, sapattina, Jumala lepäsi ja pyhitti päivän lepopäiväksi.

Okei, tuo on kopioitu wikipediasta mutta luulisin että tuo on samalla tavalla ku Raamatussa. 
Evoluutioteorian mukaan valas on polveutunu sillon aikojen alussa eläimestä, joka eli maalla. Luomiskertomuksen mukaan kuitenki kalat (mukaan lukien valaat) ja linnut luotiin ennen maaeläimiä.
Semmonen pikkuseikka vielä että miten voidaan olla varmoja siitä, että koko maailmankaikkeudessa ei ole elämää muualla kuin maapallolla? Avaruus on niin VALTAVA paikka ja siellä on niin PALJON tähtiä joista aivan hyvin joku voi olla semmonen mikä tälläki hetkellä on joillekki muukalaisille elinehto, niinku ihmisille täällä maassa? Jos näin on, miks sitä ei oo mainittu luomiskertomuksessa? Siinä sanotaan vaan että Jumala loi auringon, kuun ja tähdet. Tai taivaankappaleet, en muista miten se oikeesti on. Mutta jos (ja uskon vahvasti että kun) muillakin planeetoilla on elämää niin syntykö ne sinne siinä sivussa vaan? Vai onko niittenki planeetalla oma "jumala" joka on luonu sinne kaikki elävät olennot?

JOS joku osaa selventää mulle näitä asioita vähän nii oisin erittäin kiitollinen! Tuntuu vaan että aina ku ottaa esille näitä ristiriitoja nii kaikki alkaa puhua vähän silleen mutisten eikä uskalla kattoo silmiin. Tai sitte mua katotaan ku jotaki hullua ja aletaan heti puolustelemaan. Whatever, omatpahan on ajatukseni! :D



8 kommenttia:

  1. Hei pohdit asioita, joita itsekkin pohdin vuosia. En vaan voinut millään uskoa Jumalaan. En alkuunkaan. Kielsin uskoni teini-ikäisenä. Jumala ei kuitenkaan lakannut kutsumasta ja aina silloin tällöin joku tai jokin vei minut takaisin Jumalan sanan ääreen. Elämääni tuli uskovaisia henkilöitä, netissä tuli joku artikkeli vastaan uskosta.. ja niin edelleen. Aina yritin kieltää, että ei.. en minä voi uskoa, kunnes viimeisellä kerralla luovutin. Sanoin, että olkoot. Sinä voitit minä uskon. Ja niin tulin taas uskoon. Ja kun tämä asia taas kirkastettiin minulle, ei uskoni ole sen jälkeen horjunut.

    Ateistina en voinut kuvitellakkaan, että joskus vielä uskoisin Jumalaan, mutta niin minäkin sain parannuksen armon :)

    Jos osaat Englantia, lue tämä artikkeli;

    http://www.everystudent.com/features/isthere.html

    sekä tämä

    http://www.everystudent.com/journeys/nothing.html
    (moniosainen kertomus)

    Jos et osaa voin auttaa sinua ymmärtämisessä. Itseäni nuo artikkelit auttoivat ymmärtämään maailman alun alusta.

    Tänään kävin eräässä linkissä myös, joka tuki luomiskertomusta, mutta valitettavasti en nyt mistään meinaa sitä linkkiä löytää :/ Koitan vielä ettiä. Laita kommentteja mitä ajattelet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti Vanhan Testamentin luomiskertomus kuuluu niihin eniten väärin ymmärrettyihin Raamatun teksteihin.

      Raamattu itsessään ei ole mikää yksi, yhtenäinen kirja, vaan kokoelma eri aikoina syntyneitä, eri henkilöiden kirjoituksia. Kirjoittajista tiedetään aika vähän, ja perimätieto on todettu usein virheelliseksi. Esimerkiksi uuden testamntin puoella Paavalin kirjeinä mainituista kirjoituksista vain muutama on uskottavasti Paavalin ajatuksia ja kirjoituksia. Suurin osa on muiden tekstejä jotka on Paavalin nauttiman kuuluisuuden ja arvovallan tähden halutu julkaista Paavain nimellä. Tämä on ihan perustietoa joka opetetaan yliopistossa jokaiselle teologian opiskelijalle.

      Tsemppiä itse kullekin elämän tiellä! Pääasia on että ihminen on itselleen rehellinen. Teeskentelyllä on lyhyet jäljet, ja se tekee onnettomaksi.

      Terveisin Jaakko

      Poista
  2. Hei! Täällä kirjoittelee eräs eteläsuomen vl-nuori. Tahtoisin kertoa, että et varmasti ole ainoa joka kamppailee uskon kanssa. Muutamalla sanalla myös tosta sun blogitekstistä haluaisin sanoa.. Pohdit että luomiskertomuksesta ei ole todisteita - niin, ei ole todisteita, sillä kyseessä on uskonasia. Uskomme näin, vaikka todisteet olisivatkin vähissä. Toisena tuo homous, en itse hyväksy homoutta, eikä varmasti muutkaan vanhoilliset, Raamatun mukaan Jumala on luonut ihmisen mieheksi ja naiseksi, jotta ne vois lisääntyä ja täyttää maa, eli Jumala on antanu ihmisen syntyä mieheksi, ei homoksi, homoksi kasvetaan, ei synnytä.

    VastaaPoista
  3. Luominen on täyttä totta ja maailma on noin 6000 vuotta vanha, miksi muuten löytyisi verisiä dinosauruksenjäänteitä, joissa on venyvää (elastista) kudosta jäljellä. Alhaalla linkki: HUOM. KUVAT!

    http://www.luominen.fi/schweitzerin-vaarallinen-loyto/

    Luominen.fi on muutenkin mahtava aarreaitta ja juttuja sinne kirjoittaa tiedemmailman tunnustetut osaajat, kääkärit, eläintutkijat, professorit ym ym.

    VastaaPoista
  4. Sulla on mielenkiintoinen blogi. Täällä pohdit asioita, joita valitettavan usein ei useissakaan uskonyhteisössä rohjeta ottaa puheeksi kunnolla. Mä voin jo alkuunsa sanoa, että ite en ole vanhoillislestadiolainen, mutta luterilaiseen kirkkoon kuulun kyllä myös. Mulla on uskovaisen perheen lapsena ollu pienestä saakka vankka luottamus Jumalaan, kunnes 12-vuotiaana se alkoi asteittain hiipua. Uskoin kyllä koko ajan Jumalaan, mutten oikeesti tuntenu hänen rakkauttaan ja kaikki tuntu ristiriitaselta. Tilannetta ei helpottanu koko ajan paheneva koulukiusaaminen, joka sai mut nielemään sen valheen, etten kelpaa minnekään. Jossain vaiheessa olin jo melko pitkällä suunnitelmissa edes yrittää itsemurhaa ja aattelin, että Jumalaakin inhottaa mun laiseni ihmiset, tai oikeestaan ei kiinnostakaan edes.

    No mut täää oli mun oma kriisini ja kaikilla syyt on erilaiset, miksi Jumala alkaa tuntua jo totaalisen vieraalta. Kuitenkin aloin käydä yhden kaverini kanssa pitkästä aikaa seurakunnassa, tällä kertaa me alettiin mennä Helluntaiseurakunnan nuorteniltoihin, mut mikään kirkkokunta ei tietenkään oo toistaan oikeampi. Kuitenkin sain kokea yhtäkkiä aivan ihmeellistä Jumalan rakkautta ja pari tyttöä pyysi saada rukoilla mun puolesta ja vaikken ollu heille mitään itestäni kertonu, he alkoivat pyytää Jumalaa parantamaan mut masennuksesta. Jotenkin aluksi säikähdinkin, et mistä ne tollasen tiedon sai, mut koen, että Jumala antoi tosiaan mulle ilmoituksen rakkaudestaan ja koko ajan eheyttää mua lisää. Uskosta on tullu mulle elävä ja henkilökohtainen, joten pyydän vain, että etsi vielä Jumalaa. Pyydä häntä selittämään ja avaamaan sulle Raamatun ristiriitoja. Mulle Herra on näyttäytyny armossaan ihan ihmeellisesti.

    VastaaPoista
  5. Oon itekkin vanhollislestadiolainen, enkä yleensä jaksa edes kommentoida mihinkään tälläsiin netti juttuihin...

    1. Usko on uskoa yliluonnolliseen, eikä tiede voi kumota tai todistaa sitä. Tämä on yksi minkä tahansa uskon määrite. Mitä sellainen usko olisi jos sen tiede todistaisi?? Sillon ei olisi mitään uskottavaa.
    2. Homot ovat ihan yhtä arvokkaita ihmisiä kuin muutkin, mutta homouden toteuttaminen ei ole suotavaa. Jumala on luonut ihmiset mieheksi ja naiseksi ja käskenyt heidän lisääntyä. Eihän kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä voi tehdä sitä.
    3. Jumalan päivä oli miljardeja vuosia kuten sanoitkin. Kun uusi päivä oli alkanut, oli osa vanhoista eläimistä kuollut.
    Ja raamatussa sanotaan että Jumala loi taivaan ja MAAN ja sinne elämää. Eli ei vanhoilliset usko että muualla olisi elämää. Tämä on yksi niistä asioista jotka voi vain uskoa, ei uskoa saa ajatella järjellä!!:)

    Tässä ei ole läheskään kaikkea mitä olisin halunnut sanoa mutta ei voi mitään. Toivottavasti sait jotain selvää:) uskominen on aina henk.kohtanen juttu eikö se välttämättä avaudu vaikka muut kuinka yrittäisivät selittää. Enkä ihmettele jos ihmiset menevät lukkoon kysyessäsi! Jos tilanne tulee äkkiä siihen ei ole osannut varautua. Täältä netin kautta on kieltämättä helpompi tulla juttelemaan.:Dukaan ei voi uskoa myöskään toisen puolesta :)

    VastaaPoista
  6. Joo, kyllä näitä varmasti kaikki miettii ja pohtii ja ihmettelee. Mutta eihän me uskota järjen kautta, vaan lapsen uskolla (ainakin pitäs, mutta eihän sitä osaa lapsen lailla kaikesta ajatella...). Minä itse yhdistän evoluutiojutut ja Raamatun. Jumala on pikkuhiljaa luonut luomakunnan, Vanha testamentti vain tiivistää nämä asiat. En kyllä oikeasti tiedä näistä, mutta kyllä ne kaikkia kiinnostaa nämä asiat ja mietityttää, eikä se ole pahasta. Ei Raamattua tule lukea kirjaimellisesti sanasta sanaan vaan vertauskuvallisesti.

    VastaaPoista
  7. 1. Luomiskertomuksen päivät olivat miljardeissa vuosissa, Ite ainaki uskon että Jumala loi alkuräjähdyksen, josta muovasi maan, ja kaikki galaksit yms. Ja samalla tavalla jatkuu, eli itse uskon ainakin että tiede on totta (osittain ainakin) ja raamattu on totta, ja olen vähän yhdistellyt näitä asioita esim. että Jumala loi ihmisen apinasta muuttaen sitä jne.

    Mutta joka tapauksessa; NÄITÄ ASIOITA EI SAA AJATELLA LIIKAA, USKOT VAIN, ÄLÄ MIETI!!!

    VastaaPoista